Menu Sluiten

Koelen

Warmtepompsystemen kunnen ook “koelen”!

Bij koeling met een warmtepompsysteem spreken we normaliter over passieve koeling. Dit wil zeggen dat er gekoeld wordt zonder tussenkomst van een energieverslindende koelmachine. De koeling vindt plaats door directe uitwisseling met de bron waaraan u in de winter warmte onttrekt. Het koude water wordt geïnjecteerd in uw verwarmingssysteem wat nu dus uw koelsysteem wordt. Vloeren en eventueel wanden worden gekoeld waardoor de opwarming van uw woning of bedrijfspand sterk vermindert wordt en er altijd een aangenaam klimaat heerst.

De enige energie die hiervoor nodig is zijn twee kleine pompjes met een vermogen dat te verwaarlozen is t.o.v. de koelmachine die u hiervoor nodig zou hebben. Bijkomend voordeel is dat de warmte die u in de bron stopt zorgt voor een hoger rendement van uw warmtepomp bij verwarmen van tapwater of tijdens het volgende stookseizoen. Dit principe wordt ook wel WKO (warmte koude opslag) genoemd. Als je het hogere rendement van de warmtepomp afzet tegen het verbruik van de twee pompjes voor het koelen van de woning of bedrijfspand kost dit dus nagenoeg niets.
Let wel op: dit is niet mogelijk met een lucht water warmtepomp, deze kan wel koelen maar dan spreken we van actieve koeling. Dit wil zeggen dat de warmtepomp wordt gebruikt als koelmachine en functioneert als een split unit airco met het bijbehorende hoge energieverbruik.

De noodzaak tot koelen komt voort uit een steeds betere isolatie en kierdichtheid van de woning, hierdoor warmt de woning in de zomer op en ontstaat
er oververhitting. D.m.v. Passieve koeling kan deze oververhitting voorkomen worden zonder de bijkomende hoge kosten van aktieve koeling (airco).